top of page

Interview med Bjarne Dalum
Gyvelvej 10

(Tine Rydahl, august 2022)

 

Bjarnes far købte huset i Skovgårde i maj måned 1962 for 14.000 kr – på en lejet grund. Bjarne var dengang 11 år. Forældrene hed Nancy og Aksel Dalum og var fra Randers. Bjarne havde to søskende, der hed Jøns og Helle. Ingen af dem lever i dag.

Fra den første sommer i huset, 1962. Bjarne og hans søskende på sydsiden. Bemærk, der ikke er vinduer på denne side. Som det fremgår, hed huset Firkløveret.

”Dengang kom vi hertil ad Gl. Fjellerupvej og så nedad mod vandet. Daugårds hus og ishuset lå til venstre. Vi drejede højre om, bag om Johannes´ gård, når vi skulle ned til sommerhuset. Indkørslen til vores hus var nede i hjørnet ved Gyvelvej indtil 1977. Nu er der indkørsel fra Slåenvej.

Familien på terrassen på sydsiden- efter ombygning i 1963. Gode venner på besøg. Aksel Dalum helt til højre. Jøns for enden af bordet. Bemærk husnummeret: 123, fra før der kom vejnavne.

Bjarne fortæller, hvordan man før i tiden kun omtalte husene ved deres navn. Det var før der kom vejnavne og numre. (Det var i øvrigt den snak, der gav mig ideen til historien om husnavne i Skovgårde). Bjarne nævner bl.a. disse huse, der lå i området: ”Kattegat”, ”No Name”, ”Amigo”, ”Solhytten”, ”Højbo”, ”Trunte”, ”Nobis”, ”Nikke Nambo” og ”Stråly”.

Bjarne og Jøns på sydsiden af sommerhuset. Indkørslen var nede i hjørnet. Ingen nævneværdig beplantning. Bemærk husene på den anden side af Gyvelvej og op ad Gyvelbakken.

”Der var børn i alle husene herude”, husker Bjarne. Han legede bl.a. lidt med Flemming Flethøj fra ”Kvint” (nu Hybenvej nr.18), men Flemming spillede ikke fodbold, hvilket Bjarne gjorde i stor stil.

Bjarne med den uundværlige fodbold. I baggrunden ses ”Højbo”, (nu Gyvelvej nr. 12), Ewalds hus. Billede fra ca. 1965.

”Ellers er det utroligt lidt, vi har kendt folk herude”, funderer Bjarne. ”Det var kun børnene lige omkring. Først da jeg kom med i vandværksbestyrelsen mange år senere, lærte jeg flere at kende”.

Det var dengang alle havde en smøg eller en pibe i munden…Bjarnes forældre ses i midten. Billede fra ca. 1965

”Jeg husker ”Borgen”, hvor der var spejderlejr. Vi mængede os ikke med dem – der var kolonier om sommeren. ”Borgen” nærmede man sig ikke alene, så skulle man være i flok”.

Billede fra 1964. Da er der kommet dobbeltdør i på sydsiden af huset. Bjarne på bordet

Sommerhuset på Gyvelvej 10 er formentlig bygget i slutningen af 1950erne – af flere omgange. Bjarnes forældre købte af nogen fra Aalborg. Bjarne hævede på et tidspunkt køkkenbordet, hvorpå der lå en terrazzoplade.  Nedenunder gemte der sig en Aalborg avis fra 1937!

Ansøgning fra 1968

Huset var bygget af lecablokke. Toilettet er senere bygget på, i starten var det bare en spand.

”Vores hus hed Firkløveret, fortæller Bjarne.” Skiltet eksisterer stadigvæk, men har ikke været oppe i mange år.

 

Den eneste bevoksning, der var på grunden i starten, var gyvel. Vi plantede pil, men det lykkedes ikke. Vi plantede også 37 grantræer på et tidspunkt, men de holdt kun nogle år. Vi har altid gået efter en lukket grund”, fortsætter Bjarne og i dag er grunden da også pænt groet til.

Her er grunden godt opvokset. Billede fra ca.1990

”Manglede vi noget, handlede vi på Dalgården, hos Pedersen, der drev campingplads.


Jeg har også siddet hos Johannes og set TV, men i 1966 var cafeteriaet hos Dalgård færdigt. Og der kunne man også se TV. Jeg går jo meget op i fodbold, så jeg husker tydeligt, første gang, vi var dernede. Det var under VM i 1966. Da vi kom derned, stod der 3-0 til Nordkorea, men Portugal vandt alligevel (5-3).


En enkelt søndag havde Pedersen taget nogle lokale koner ind til at stå for kaffebord i cafeteriaet, men han kunne ikke rigtigt finde ud af at drive det”, mener Bjarne.

”Jeg kom også herude som ung. Vi fejrede bl.a. sidste skoledag i sommerhuset i 1970, det år jeg blev student.  

Vi havde først været herude med bajere. Men de slap hurtigt op og så var det ikke nemt at få fat i flere. Vi vidste, der var nogle sproglige studenter, der holdt fest et sted mellem Allingåbro og Vivild, så dem forsøgte vi at støve op. Der var ingen steder, man kunne købe noget, der i maj måned”.

Mens der endnu var bajere tilbage… Det er nu hverken øllen eller den glade, kommende student, der skal bemærkes her, men husene i baggrunden.

Bjarne blev udannet lærer i 1978 og senere tale-hørelærer og arbejdede som dette indtil 2017. Han har undervist i alle årene og gør det stadig – i varmtvandsgymnastik i Water og Wellness i Randers.

Vegetationen var i mange vokset op ved naboen foran, så der var ikke rigtig havudsigt.
Men de nuværende naboer begyndte at klippe ned og nu har Bjarne fin udsigt over vandet.
”Gud, jeg var slet ikke klar over, dit hus lå ved vandet!”, sagde folk, når de derefter kom på besøg.

Bjarnes sommerhus har fin havudsigt i dag

Der er også en gravhøj på grunden – en ud af 5 i området.

”Der var oprindeligt ingen strøm i huset, først i 1992 fik vi installeret strøm (efter 30 år).  Min far skulle ikke nyde noget”, fortæller Bjarne, men naboen Ewald i nr. 12, fik alligevel udfordret min far. Der kom en vandvarmer op, men mine forældre brugte den ikke i 5 år, indtil gasvarmeren gik i stykker. Mine forældre ville helst bo her på primitiv maner, men de brugte også kun sommerhuset kort tid ad gangen. I starten var der ikke engang et vindue mod syd.
Sommerhuset var det eneste sted, vi tog hen. Det var røvkedeligt, når man var ung!”, husker Bjarne.

Bjarne overtog forældres hus for 240.000 kr i 1997. ”Jeg afdrog med 24.000 kr om året i 10 år, og disse penge blev så delt med 8.000 til hver af vi tre søskende til jul.

Jeg renoverede huset i 2000-2002, men har bevidst beholdt den oprindelige stil med det lille køkken og det udvendige badeværelse.

Husets lille køkken

Men huset blev bl.a. beklædt med lærketræ og ellers sat i stand indvendigt.

”Min far var gammel ”gasmand” og derfor sværgede han til gasopvarmning og gasbelysning. Jeg installerede en brændeovn ved overtagelsen i 1997 – og for nogle år siden fik jeg også en varmepumpe. Så nu kan vi komme herud til et hus med varme på. Dejligt!

Gyvelvej 10 i dag, med varmepumpe og brændeovn

”Men der er jo altid noget, der skal laves”, slutter Bjarne sin fortælling.

Bjarne foran sit sommerhus på Gyvelvej 10

bottom of page