top of page

“Handelsliv i Skovgårde”
– kiosken Nordkystvejen 61

(Tine Rydahl, oktober 2020)

Mange af jer kan nok huske, da der var kiosk i Skovgårde eller har hørt om det. Den lå, hvor adressen i dag hedder Nordkystvejen 61, altså på hjørnet af Nordkystvejen og Skipperholmen. Bjarne Daugaard, født og opvokset på gården, hvor kiosken lå, fortæller: 


”Da de første sommerhusgrunde var solgt i 1950erne og folk skulle til at bygge, kom mange med rutebilen - først lørdag over middag, der var lange arbejdsuger dengang! Nogle af dem kom med favnen fuld af brædder til byggeriet. Og de skulle jo også have noget at spise. Far havde en stor urtehave, så sommerhusfolket kunne købe kartofler, gulerødder, æg og mælk. Min mor gik lidt og spekulerede, og fik så mod på at lave en kiosk i 1959. 

Gertrud posts kiosk
Men det var faktisk ikke den allerførste kiosk i området. Der var, så langt tilbage jeg kan huske, en kiosk i Tustrup, der solgte Svaleis. Det var Vagn og Gertrud Post, der havde den. Og den blev et samlingssted for området. Det var dengang, der var mindst 2 karle på hver gård og når Gertrud havde lukket kiosken om aftenen, inviterede hun de unge med ind på kaffe. 

Gertrud startede så også med en kiosk her i Skovgårde, den stod for enden af vores have. Den lå ud til vejen, altså den gamle sandvej ned til stranden (i dag Skipperholmen). Senere tænkte hun, at salget nok ville blive bedre, hvis det foregik nede ved stranden, og hun fik lov at flytte kiosken ned til kanten af stranden. Vi er tilbage i midten af 1950erne. Men kiosken ved vandet kunne ikke gå, man kunne ikke leve af sælge is og sodavand der. Allerede året efter var kiosken ved stranden væk og der var ikke længere kiosk i Skovgårde. 

Magda Daugaards kiosk  
Så var det nærliggende for min mor, Magda Daugaard, at forsøge med en kiosk på egen matrikel. Hun solgte som nævnt også grøntsager mv. 

Handel_1.jpg

Magda Daugaard foran den første kiosk på Nordkystvejen 61, her sammen med et barnebarn

Magda Daugaard foran den første kiosk, her med familiens hund Pluto. Pluto var i øvrigt “verdensberømt i hele Skovgårde”. Det var en hanhund og når han ville besøge en dame, så gik han altså! Far kunne se det på ham om morgenen. Pluto stod stille og vejrede i alle verdenshjørner efter duften af hunhunde. Så sagde far: “Nå, så kommer Pluto først hjem til middag”.

Elin fra sommerhuset Toppen (Lyngbakken 5) og jeg ekspederede den første dag, kiosken åbnede, vi var begge 13 år. 

Udvidelse i hhv. 1973 og 1980
Min storebror Jens overtog kiosken, da der blev bygget nyt hus bagved gården i 1973. Da ville mor ikke længere. Kiosken blev udvidet, faktisk blev 3 kiosker sat sammen. Det var Svale-is, der satte dem op, og det kostede ikke noget for Jens. 

Handel_3.jpg

Den 3-delte kiosk. Den gamle kiosk var ikke en del af de tre.

Handel_4.jpg

Jens foran Den 3-delte kiosk. Birte Flethøj Ege, hvis forældre også havde sommerhus i Skovgårde, ses tv, delsvist skjult bag træpillen

Der var en arkitekt i Assentoft, Smærup, der tegnede motorvejscafeer. Ud fra en sådan model blev der sidst i 1970erne sat en ny bygning op i stedet for de 3 sammensatte kiosker. Den nye kiosk, som nu var så stor, at man kunne gå ind i den, blev indviet i 1980.

Handel_5.jpg

Reklame for kiosken på gårdens gavlmur

På dette tidspunkt er Jens blevet gift med Rita, i en alder af 44 år. Han havde ellers boet i en campingvogn på grunden - en vogn, der i øvrigt har den pudsige historie, at den før havde været brugt som transmissionsvogn ved Prinsesse Benediktes bryllup. 

Jens og Rita fandt ud af, at de også kunne arbejde sammen, så der blev bygget en grillafdeling på, og det var Rita, der tog sig af denne. 

Handel_6.jpg

Jens og Rita, med Magda i midten, da den nye kiosk blev indviet

Handel_7.jpg

Her ser man, at butikken fra 1980 er så stor, at man kan gå ind i den

Jens og Rita drev butikken indtil 1997, hvor de solgte til min tidligere svigersøn, Asger Korgaard. 

Handel_8.jpg

Billede af Asger, taget ved Rygård strand, hvor kommunen havde en gammel kiosk, som ingen kunne få til at løbe rundt. Asger overtog også denne og pakkede bilen med is og sodavand, når solen skinnede og kunne på den måde lave en dagshandel i Rygårde. Når der var dårligt vejr, holdt han bare kiosken lukket. Asger var og er en meget dygtig handelsmand. 

Handel_9.jpg

Så er grillen kommet på og kiosken kaldes nu minimarked

Kioskens endeligt

Op til Millennium brændte kiosken i Skovgårde, helt præcist juleaften 1999. Min kone og jeg var for første gang hjemme fra juleaften, da vores ældste datter gerne ville holde jul hos sig. Vi var derfor i Grenå, og da vi kørte hjemad, mødte vi en brandbil i rundkørslen. Vi tænkte, det nok var fordi, det er juleaften - der kan nemt gå ild i noget. Da vi kom hjem, holdt der 2 brandbiler mere i gården. Først tænkte jeg, har vi gemt at slukke et sterinlys?! Vi kunne ikke se, at kiosken var brændt. Vi kunne ikke se, der var hul i den. Men den var færdig, sagde udrykningslederen. 

Der var kun 5 meter ind til huset, så det kunne have gået helt galt, men skæbnen ville, at der var to unge mennesker, der opdagede, der var ild i kiosken. De havde holdt juleaften hos den enes forældre og var på vej hjem for at sove hos den andens forældre. Derfor slog de alarm fra telefonboksen, der lå lige overfor kiosken dengang”, slutter Bjarne Daugaard.

Handel_10.jpg

På billedet ses Bjarnes to ældste børnebørn lege på brandtomten. Bjarne anlagde bagefter have der. Han og hans kone Poula syntes de var for gamle til at starte ny kiosk, og Asger havde ikke mod på det efter branden. 

Bjarne og Poula boede i det nye hus fra 1996 til 2008 og Bjarne solgte også grøntsager derfra dengang. Poula drev frisørsalon i det ene værelse i huset. Der stod et stort skilt med ”M/K-frisøren” ud mod Nordkystvejen.

Handel_11.jpg

Bjarne viser et maleri frem, der viser gården, han er vokset op på og senere overtog (Nordkystvejen 61).  Billede fra 2020

Nye ejere af Nordkystvejen 61

I 2009 solgte Bjarne huset til Ove og Susanne Kjær Christensen, der stadig ejer det i dag. 
I en periode drev de nye ejere Økoboden og solgte desuden økologisk kød og is fra en lille butik indrettet i garagen. Men arbejdet med økologien stod ikke mål med udbyttet og i dag er der hverken kiosk eller bod i på Nordkystvejen 61 – desværre. Heldigvis kan man nu købe friske, økologiske æg fra ejendommen.

Handel_12.jpg

Nordkystvejen 61, som stedet ser ud i dag (billede fra 2020). Kiosken lå til venstre

Men Skovgårde er dog ikke helt uden indkøbsmuligheder i dag, da der er kiosk i forbindelse med Dalgård camping. Mere om denne campingplads i en anden artikel.

bottom of page